Kosmetika trochu jinak – pleťové vody,masky,vlasové šampony

Bylinné pleťové vody a masky

Další využití léčivých bylin v domácí kosmetice,  krom již zmiňovaných koupelích, je příprava pleťových vod a masek. Vhodná pleťová maska pleť osvěží a napne, krátkodobě stáhne póry, vyhladí vrásky a zahladí menší kosmetické vady. Aplikace pleťové masky závisí na druhu pleti. Bylinnou masku je třeba připravit pouze z nejkvalitnějších bylin, před jejím přiložením je třeba pleť důkladně očistit, lehce namasírovat, popřípadě napařit. Oči, ústa a nosní otvory musíme při přiložení masky ponechat volné. Léčebnou kúru musíme po dvou až třech dnech opakovat.Nejrozšířenější je asi domácí výroba pleťové vody z heřmánku lékařského. Používá se k důkladnému očištění pleti ode všech nečistot a kosmetických přípravků. Sami si ji můžeme vyrobit tak, že ve 100g dvacetiprocentního lihu necháme vyluhovat 10g sušeného květu heřmánku lékařského a 10g usušených listů šalvěje lékařské. Takto připravená pleťová voda má vynikající čistící, dezinfekční a protizánětlivý účinek.

Nejznámnější z masek jsou velice osvěžující masky z ovocných šťáv , ovocné dřeně, zeleniny a kousků celého ovoce. Ale velmi účinná je i pleťová maska bylinná, připravená z ovesné mouky a z výluhu květů černého bezu. Ze směsi uhněteme řídké těsto, a naneseme je na obličej a krk. Po 15 minutách masku sejmeme a pokožku omajeme vlažnou vodou. Z bezu černého, lipového květu a heřmánku připravíme i další pleťovou masku. Směs z těchto drog rozmísíme horkou vodou na kašičku, kterou přiložíme na tenký hadřík s otvory pro oči, nos a ústa a přiložíme na obličej. Maku po 20 minutách sejmeme a obličej omyjeme vlažnou vodou.

Pleti prospívá  i občasné napařování léčivými bylinami. K tomuto účelu se nejlépe hodí květ heřmánku, lípy či listy máty peprné. Byliny přelijeme vařící vodou a parami, nasycenými léčivými silicemi, si napařujeme obličej. Tato procedura nemá trvat déle než 10 minut a není vhodné ji aplikovat příliš často. Po napaření pokožka zdravě zrůžoví, je napjatá a lesklá ; můžeme ji ošetřit heřmánkovou pleťovou vodou.

Bylinné vlasové šampony

Jednou z nejkrásnějších ozdob ženy jsou upravené, lesklé a zdravé vlas. I při péči o vlasy můžeme použít léčivé rostliny a připravíme z nich vlasové šampony, které účinně působí i proti tvorbě lupů a padaní vlasů. Vlasové šampony se dříve vyráběly z rostlin obsahující účinné látky – saponiny. Nejznámějším zdrojem byla mydlice lékařská. Dnes se vyrábějí šampony syntetické, ale jejich účinek vhodně doplníme lázní z některých léčivých rostlin, nejčastěji z rozmarýny lékařské nebo heřmánku lékařského.Potřebný výluh získáme tak, že 25 gramů jemně řezaných suchých bylin přelijeme asi půl litrem vařící vody a necháme asi 30 minut vyluhovat. Poté výluh přefiltrujeme, necháme zchladnout a při mytí vlasů přimícháme do šamponu.

Velice účinný prostředek pro získání lesklých a pružných vlasů je lázeň z natě kopřivy dvoudomé. 100 gramů drogy se přelije půl litrem vařící vody, nechá zchladnout a přecedí. Chladný odvar se smíchá se čtvrt litrem 8% octa a touto směsí se vlasy pravidelně splachují po umytí. vlasům prospívá také výluh ze sušeného lipového květu. Asi 50 gramů drogy namočíme na 30 minut do teplé vody. výluh přidáme do lázně; vlasy jsou po umytí jemné, lesklé a pružné. Mastné vlasy je možné přelít odvarem z mateřídoušky vonné, přesličky rolní, popřípadě sušené prvosenky jarní. Po přelití vlasů nálevem z 10 gramů těchto sušených drog, spařených decilitrem vařící vody, jsou vlasy jemné, voňavé a lesklé.

Barvící šampony

Velice známé je použití březové vody, tedy mízy břízy bělokoré, konzervované lihem. Zabraňuje tvorbě lupů a odmašťuje vlasy, které jsou poté pružné a lesklé. Z bylin získáme i přírodní barvící šampony. Barvící šampon pro světlé vlasy získáme tak, že 30 gramů suchých heřmánkových květů smícháme s 15 gramy rozdrceného a povařeného reveňového kořene ( Rheum palmatum L. ) a s půl litrem bílého vína. Směs necháme 30 minut vyluhovat, poté přefiltrujeme a podle potřeby přidáme několik lžic vody. Vlasy umyjeme běžným šamponem a nakonec do nich vetřeme připravený výluh.

Zlatový nádech získají naše vlasy po použití odvaru z 50 gramů chrpy polní ( Cyanus segetum Hill ), která zamezuje i tvorbě lupů. Květy se 10 minut povaří v litru vody, odvar se přefiltruje a vlasy se jím spláchnou. Tmavým vlasům dodává lesku odvar břečťanových listů ( Hedera helix L.) . Hrst listů povaříme v půl litru vody a necháme zchladnout, scedíme a odvar vtíráme do umytých vlasů. Jemné, lesklé a poddajné vlasy budeme mít po použití nálevu získaného ze šťávy z jednoho citrónu, který vymačkáme do vlasů a po 5 minutách opláchneme vlažnou vodou.

Šampon proti lupům a padání vlasů

Účinné jsou i bylinkové přípravky proti lupům. Vlasovou pokožku můžeme lehce namasírovat olivovým olejem smíchaným s výluhem heřmánku lékařského, kopřivy dvoudomé, třezalky tečkované, měsíčku lékařského a dalších rostlin. I proti padání vlasů se bráníme masážemi či koupelemi z výluhu léčivých rostlin, z nich nejúčinější je výluh z listů rozmarýny lékařské. Masáž musíme opakovat třikrát až čtyřikrát týdně. Také se doporučuje odvar z kořene lopuchu většího ( Arctium lappa L.). Připravíme ho z 20 gramů usušeného, jemně nařezaného kořene, který krátce povaříme v asi čtvrlitru vody. Extrakt z lopuchového kořene, rozpuštěný v olivovém nebo parafínovém oleji, je známý lopuchový olej. Používá se  k ošetření suchých vlasů. Odvar z macešky trojbarevné zase zamezuje padání vlasů. výluh z bazalky pravé je rovněž vhodný k masážím i mytí vlasů.

Věříme, že uvedené nápady, recepty a návody vás zaujmou a přispějí ke zvýšení vašeho půvabu.

Zdroj:Lékárna na dosah ruky-LN Praha1990

0 Comments

2 Trackbacks

  1. Můj Blog » Blog Archive » Kosmetika trochu jinak – pleťové vody,masky,vlasové šampony

    […] Bylinné pleťové vody a masky Další využití léčivých bylin v domácí kosmetice,  krom již zmiňovaných koupelích, je příprava pleťových vod a masek. Vhodná pleťová maska pleť osvěží a napne, krátkodobě stáhne póry, vyhladí vrásky a zahladí menší kosmetické vady. Aplikace pleťové masky závisí na druhu pleti. Bylinnou masku je třeba připravit pouze z nejkvalitnějších bylin, […] ZA Blog […]

  2. Kosmetika trochu jinak – pleťové vody,masky,vlasové šampony

    […] na druhu pleti. Bylinnou masku je třeba připravit pouze z nejkvalitnějších bylin, […] ZA Blog Category: Info | Tags: jinak, Kosmetika, pleťové, šampony, trochu, vodymaskyvlasové | No […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>