Kosmetika trochu jinak – bylinné koupele

Léčivé rostliny nejsou jenom surovinou pro výrobu léků, přípravu čajů, nebo přísada k ochucení jídel. Vysazené na zahrádkách chalup a za okny ,na terasách či balkónech činžáků příjemně voní a zkrášlují své okolí. Chceme-li si jejich vůni zachovat celý rok, můžeme z nich připravovat různé vonné směsi, jejichž vůně je sice méně intenzivní a rafinovaná na rozdíl od průmyslově vyráběných prostředků, ale zato nezevšední, a připomíná nám chvíle strávené v přírodě.

Léčivá kosmetika

Léčivky mají od pradávna použití v kosmetice jako součást bylinných koupelí, obkladů, zábalů, pleťových vod a masek, či prostředků k ošetřování vlasů. Největším kladem je absence chemických přísad. Rozhodneme-li se, že si léčivé byliny budeme sami pěstovat nebo sbírat, uděláme už i tím pro své zdraví a krásu hodně.

Bylinné koupele

Koupele ze siličných aromatických rostlin jsou známé a osvědčené už z dávné minulosti. Účinné látky dezinfikují pokožku, čistí ji, osvěžují, posilují a povzbuzují celý organismus. Bylinné koupele mohou mít nejrůznější účinky. Uklidňující či naopak povzbuzující, stahující, dezinfekční, hojivé či jiné.

Meduňková lázeň patří mezi koupele s uklidňujícím účinkem. Připravíme ji z čerstvě natrhaných listů a květů citronově vonící meduňky lékařské, které opláchneme a pak ponoříme do nádoby se studenou vodou. Asi po dvou hodinách vyluhované listy pečlivě vymačkáme a nálev přelijeme do připravené lázně.

Rozmarýnová lázeň má osvěžující a uklidňující účinek, dráždí a prokrvuje pokožku. Příprava spočívá v povaření hrsti čerstvých opraných listů rozmarýny lékařské v pětilitrové nádobě, odvar necháme vychladnout, procedíme přes plátno a přelijeme do lázně.

Lázeň ze šalvěje lékařské ( Salvia officinalis L.) má dezinfekční a svíravé účinky. Získáme ji tak, že do jednoho až dvou litrů vařící vody přidáme 35 gramů suchých šalvějových listů, které můžeme případně smíchat s trochou rozmarýny, levandule, máty peprné, nebo tymiánu. Poté směs spaříme, asi po čtvrthodině přecedíme a vlijeme do lázně.

Lázeň z lipového květu připravujeme pro děti, pro pacienty náchylné k častým onemocněním průdušek a plic nebo trpící nespavostí. Spaříme 30 gramů sušeného lipového květu litrem vařící vody. Směs procedíme přes plátno přímo do lázně.

Lázeň z listů morušovníku černého nebo bílého ( Morus nigra L., Morus alba L. ) je vynikající posilující lázeň, příjemná především v zimním období. Dokáže dokonale vzpružit unavený organismus. Asi 50 gramů usušených listů a výhonků moruše rozdrobíme a 15 minut necháme vyluhovat v půl litru pětačtyřicet stupňů teplé vodě. Získaný nálev procedíme přes plátno do koupele.

Lázeň z usušené mateřídoušky má posilující, prokrvující a dezinfekční účinky. Připravíme ji tak, že 100 gramů drogy přelijeme litrem vařící vody a necháme vyluhovat do vychladnutí.Výluh přidáme do lázně.

Posilující koupele můžeme připravit i z jiných léčivek. Vhodná k tomuto je například nať kopřivy dvoudomé, kořen pampelišky lékařské, květy sedmikrásky obecné, velice oblíbený je heřmánek a puškvorec obecný. Lázeň z těchto bylin podporuje činnost sliznic a dýchacích orgánů, heřmánek uklidňuje podrážděnou pokožku a uvolňuje případné svalové křeče. Při nervové labilitě, nebo při revmatických bolestech pomáhá koupel s odvarem ze smrkového jehličí nebo z výhonků borovice lesní.Bylinné koupele nemají trvat déle než čtvrt hodiny.

 

Zdroj:Lékárna na dosah ruky-LN Praha1990

0 Comments

3 Trackbacks

  1. Zajímavosti » Blog Archive » Kosmetika trochu jinak – bylinné koupele

    […] Léčivé rostliny nejsou jenom surovinou pro výrobu léků, přípravu čajů, nebo přísada k ochucení jídel. Vysazené na zahrádkách chalup a za okny ,na terasách či balkónech činžáků příjemně voní a zkrášlují své okolí. Chceme-li si jejich vůni zachovat celý rok, můžeme z nich připravovat různé vonné směsi, jejichž vůně je sice méně intenzivní a rafinovaná […] ZA Blog […]

  2. Můj Blog » Blog Archive » Kosmetika trochu jinak – bylinné koupele

    […] Léčivé rostliny nejsou jenom surovinou pro výrobu léků, přípravu čajů, nebo přísada k ochucení jídel. Vysazené na zahrádkách chalup a za okny ,na terasách či balkónech činžáků příjemně voní a zkrášlují své okolí. Chceme-li si jejich vůni zachovat celý rok, můžeme z nich připravovat různé vonné směsi, jejichž vůně je sice méně intenzivní a rafinovaná […] ZA Blog […]

  3. Kosmetika trochu jinak – bylinné koupele

    […] připravovat různé vonné směsi, jejichž vůně je sice méně intenzivní a rafinovaná […] ZA Blog Category: Info | Tags: bylinné, jinak, Kosmetika, koupele, trochu | No Comments » […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>